tirsdag den 8. marts 2011

Kimen til vor civilisations forfald

Du skal ære din Hustru, Carl Th. Dreyer (1925)

En kærnedansk familie lever idyllisk i en taglejlighed i København. Patriarken Viktor tager sig af vigtige gøremål som at sove og kvalitetssikre husholdningen. Hustruen Ida klatter sin tid væk på ligegyldigheder som rengøring, madlavning og børneopdragelse. Uselvisk spiser Viktor 4 skiver brød med tandsmør, hver gang Ida egoistisk mæsker sig med 2 skrabet smurte stykker - som den hvide ridder han er, er hendes helbred og kolesteroltal ham altid på sinde.

Ligeledes sørger han for at hun får rigeligt med motion.

Desværre har Viktor mistet sin forretning (hvordan han tjener penge er uklart), og dermed også den forkælede rigmandsdatter Idas respekt. Dette udnytter Viktors gamle barnepige - en bitter heks af en gammeljomfru - til, i ledtog med svigermoderen, at forgifte Idas sind. De planter den ide at Viktors velmente forslag til forbedring af husholdningen, forslag der altid fremføres med hensynsfuld høj stemmeføring og utvetydigt sprogbrug, i virkeligheden er grov og utaknemmelig kritik.

Ida lader sig fører bag lyset og tager på landet, hvor hun nyder det søde liv. Tilbage står stakkels Viktor alene med 3 børn. Helt alene er han dog ikke; barnepigen flytter ind, så hun bedre kan nyde hans smerte og ydmygelse.

Svigtet af den kvinde, der svor at adlyde ham i medgang og modgang, daglig pint af Belzebubs søster, og, ikke mindst, bedraget af sine egne børn, nedbrydes Viktor. Efter en måned er den sidste rest af Viktors mandighed væk og barnepigen sender ham i skammekrogen som en lille dreng. Hendes triumf er komplet.

De to gamle kællinger tillader nu Ida at vende tilbage. Som det sidste led i Viktors kastration, køber svigermor en optikerforretning i provinsen til ham. Han er nu en holdt mand, en harmløs puddel der gemmer sig bag en kvindes skørter.

Som den kønsforræder han er, forsøger Dreyer at foregive at slutningen er lykkelig, at Viktors pinsler er fortjente. Dermed tager han første skridt mod afmaskuliniseringen af den danske mand, mod skabelsen af hvor tids køns- og meningsløse tøffelhelt, som ingen kvinder har respekt for.

I sandhed en af dansk filmhistories største tragedier!

I rollen som datter i konfirmandalderen, ser man i øvrigt Karin Nellemose - måske bedre kendt som Misse Møhge.

Ingen kommentarer: